Serius

Siapa tak tahu udang itu apa? <—solan stupit!

Ceritanya camni..kalau saya makan di luar,selain rumah sendiri,kalau tengok lauk udang mesti nak makan je.

Tapi tengok jugalah udang tu camne,kalau nampak masih fresh,aku ambil ja buat lauk nasi. Kalau nampak mata,ekor dah hitam aku tau da udang tu dah lama & tak fresh aku memang sory la nak makan..

The fact is, kalau balik RUMAH di Kampung Sabena, kampung halaman aku langsung tak terniat nak makan udang.. sedangkan udang ada ja kat dalam peti ais, sebab kerja famili aku beli udang dari penduduk kampung untuk dijual balik di pasar..lagipun ayahku memang kerja tangkap ikan/udang pun..

Udang Galah

Cerita bab udang ni,udang paling best ialah Udang Galah Sepit Biru..yang bestnya Sepit Biru nya itu..kalau dibakar sedap gila..

Satu lagi yang aku suka ialah Udang Bakar, dibakar menggunakan dapur kayu..bagi aku lagi sedap berbanding dibakar atas api gas..tapi jarang nak tengok dapur kayu lagi zaman sekarang..kecuali dulu-dulu di rumah Atuk & Nenek 🙂

Ok saja dulu pasal udang..

KHA: Udang semakin berkurang dah sekarang di kampung, harga semakin mahal dan semakin pupus..huhu

16 Mei ialah Hari Guru. Semua pernah ada guru, tak ada guru atau cikgu anda tak akan kemana.. biar anda benci atau suka guru anda, habis zaman sekolah anda pasti teringat balik jasa guru anda.

Selamat Hari Guru buat semua guru yang pernah mengajar saya di SK Sabena,SMKBB,KML, serta pensyarah di UniMAP..

gto

*GTO: Cerita kisah guru yang best!!

Minggu depan..start dari 18 April – 28 April FINAL Exam untuk semester ini. Seperti semester lepas, semester lepas-lepas dan sebelumnya..beberapa perkara akan muncul dan terjadi pada diri aku serta beberapa pelajar lain.

1. DoTa

Wajib ada setiap masa. Bila nak dekat exam sahaja sure full server. Siap boleh 2-3 game run sekali. Awal-awal sem semua hilang. waktu-waktu cam ni la semua start balik!

2. Membaca, komik & blog

Terjadi pada aku. waktu cam ni la aku rajin buka blog orang. Baca blog,kalau blog berintelektual xpa juga. Ni semua blog hiburan & hiburan & hiburan sahaja. Komik pula aku dah gila nak baca komik Hong Kong (komik dulu-dulu time akau kecil-kecil).

3. Movie & tido

Rajin juga aku tengok movie dekat2 exam ni. Biarpun dah tengok beberapa kali..huhu..last sekali tido..baca-baca nota je tido lepas tu…asyik tido ja…

4. Bisnes

Waktu cam ni juga pelbagai idea yang malas dibuat muncuk balik di otak. Bisnes online le…waktu ni la baru bersemangat nak update blog,update listing eBay, nak beli domain & etc…

Oklah..exam kali ni aku harap aku tak fail..lulus pun cukuplah…huhu..

That right..aku beli dah DLSR..Canon EOS500D/Rebel T1i/kiss x3

canon_eos500d_main_001

Features at a glance:

  • 15.1 Megapixel APS-C CMOS sensor
  • Full HD movie recording with HDMI connection for viewing and playback on an HDTV
  • ISO 100-3200 (expandable to 12800)
  • 3.4 frames per second continuous shooting
  • Max. 170 large JPEG images in a single burst
  • 3.0” ClearView LCD with Live View mode
  • 9-point wide area AF with cross type centre point
  • High speed DIGIC 4 performance and superb image quality
  • EOS Integrated Cleaning System
  • Full compatibility with Canon EF and EF-S lenses and EX-series Speedlites, including new Speedlite 270EX, TS-E 17mm f/4L and TS-E 24mm f/3.5L II

Mulanya memang aku nak beli Nikon D3100,disebabkan fikiran aku dah diracuni oleh bro penjual,so aku tukar ke Canon..huhu..

Maxis bb aku bermasalah untuk login ke acount online. Maxis cepat-cepatlah setelkan,aku nak beli Xtra bandwidth ni..cukop slow dah speed sekarang ni..nak buat kerja pun payah..

Line UniMAP lagilah macam siput..sipot sedut…

Problem dah report hari Sabtu..Hari ni Isnin,kalau tak setal gak..memang lembab juga lah customer service Maxis..

Aku dah macam Ikan terapung-apung di permukaan air nak kan Internet..Nyaweee-nyaweee ikan…