Ada Apa Dengan 2013

Hoho tak sangka bakal berakhirnya tahun 2013. Sungguh cepat perginya tahun 2013 ini. Sempena bakal habisnya tahun 2013, let see what I have done and important event sepanjang tahun.

The Interview

Saya telah pergi beberapa interview sebelum dapat kerja yang ada sekarang ini. Untuk pertama kalinya interview, saya dapat serentak pada 26 dan 27 Mac 2013. Saya ingat lagi tarikh sebab berlaku pada hari jadi saya.

 

XFAB

Interview pertama saya ialah di XFAB sebagai Instrument Engineer. Itu ialah peluang terbaik saya, kerjaya yang baik, tapi….. tiada nasib di situ.

 

Taiyo-Yuden-Logo

The next day, saya pergi pula interview di Taiyo Yuden sebagai Assistant Engineer. Saya ada kawan di sana yang sudah kerja lebih awal. Taiyo Yuden seem to be a good choice since ada kawan sama Matrikulasi kerja di sana. Guest what… tiada nasib di situ.

 

Tractors Petroleum Services

Then sebelum Ramadhan 2013, iaitu beberapa hari sebelum puasa (ingat lagi), sekali lagi saya pergi interview. Kali ini saya interview sebagai Service Engineer di Tractors Petroleum Services, anak syarikat  Sime Darby. Peluang kerjaya yang baik, dalam Oil & Gas tu.  Tetapi once again, I cant made it. 

Then lepas Raya 2013, I got a call untuk interview di Sabah. Sebab jauh dan tak sempat nak beli tiket belon, saya tak jadi pergi.

 

Abex Medical

Then I dapat satu lagi Interview di Kuching, sebagai Service Engineer di Abex Medical. Yeah, bakal kerja service medical equipment. Macam biasa, saya ni gagal lagi.

 

samling_logo

Then the last one, I go for interview sebagi Trainee Mill Engineer untuk company Samling Plantation Sdn Bhd. Untuk interview kali ini saya antara nak atau tak sahaja akan dapat atau tak.  Finally, I can made it.

Some Tips

Waktu interview, I always mention about my online business. Tetapi waktu last interview, I never mention it. So conclusionya, waktu interview jangan beitahu anda buat bisnes.

The Internet

Sepanjang tahun, penuh di wall FB saya komplen pasal internet. Memang patut juga sebab, mana-mana saya pergi akan susah mau dapat akses internet. Selepas, kembali semula ke rumah sendiri pada bulan 4, saya mencari jalan untuk dapatkan connection internet yang bagus.

3g booster

Penyelesaian yang saya buat ialah membeli 3G Booster. Walaupun terpaksa keluarkan belanja RM1K+ untuk system itu, akhirnya dapat juga digunakan. Namun begitu, connection still not stable. Sometime is okay, sometime is not. So come another problem. Saya kena stay depan laptop, sebab connection randomly akan okay.. bila okay bolehlah buat kerja, download movie etc.

The Business

Bisnes internet ialah modul bisnes pilihan saya. Selepas habis belajar di universiti, saya telah azamkan diri untuk menjadi ‘Full Time Internet Marketer”.

Namun begitu, impian hanya tinggal impian. Apa yang dihajatkan tidak akan semudah itu. Pelbagai cabaran terutamanya desakan keluarga serta masalah internet merencatkan perjalanan bisnes internet saya.

Namun begitu 2013 memang penuh dengan percubaan bisnes internet saya. Pada tahun 2013, saya lebih fokus kepada SEO dan blog. Namun begitu, bisnes di eBay tetap berjalan seperti biasa.

Blog, website, seo, hosting, domain bagaikan dah sebati dengan minda saya. 2013 saya banyak habiskan masa belajar ilmu SEO dari forum-forum luar negara. Kemudian saya cuba sendiri, terutamanya tool-tool SEO. Malah saya sanggup habiskan ratusan US Dollar untuk untuk ‘Experiment’ sahaja.

Bagi saya, dalam bisnes internet, boleh dianggap agak ‘gila’ dalam mengeluarkan modal. Mungkin tiada bebanan kewangan lain menyebabkan saya berani keluar modal. Malah modal mencapai nilai ribuan ringgit!

Tiada apa yang boleh menghalang minat saya dalam dunia bisnes internet. Hanya ketiadaan koneksi internet yang bagus sahaja menjadi penghalang utama.  

The Girl

Masih single. Yup. Belum ada lagi yang dapat fill in dalam hati saya. 2013 saya tak kenal ramai orang baru, just rakan-rakan dari FB serta kawan-kawan dari zaman universiti, matrikulasi, sekolah.

Melihat ramai kawan-kawan yang sudah mendirikan rumah tangga buat diri terfikir, bila turn aku pula. Belum ada jodoh kot.

Mungkin saya ada hati dengan seseorang, tapi setelah menilai dari aspek lokasi, agama, budaya, bahasa, dan lain-lain. Lupakan sajalah hasrat. Let it be a dream je lah..

Kerja Sekarang

Kerja aku sekarang ialah sebagai Trainee Mill Engineer bersatus Mill Executive. Bila dapat level Executive itu, terasa besar sangat tugas. Anyway, kena laksanakan jugalah tugas.

Ada perkataan Trainee di depan kerja saya sekarang sebab saya masih lagi kena belajar banyak benda tentang pengurusan serta operasi Palm Oil Mill.

Secara ringkasnya Mill Engineer akan terlibat secara keseleruhan operasi Palm Oil Mill(POM), termasuk operasi, maintenance, administration dan management. Senang cerita dari segi operasi POM saya kena belajar balik dari Zero.

WishList 2014

Ini ialah WishList saya, harap-harap tercapai lah..hehe:

Triton VGT GS

Selamat Tahun Baru 2014!

Hosting Murah, Service Kualiti Murah

Aku tension dengan hosting yang aku guna semenjak 3-4 tahun lepas. Yelah, kualiti servis semakin buruk. Sebelum ini okay sikit.. Nasib baik aku dah purchase hosting dari HostGator. So far, HostGator okay ja.

Now aku masih lagi dalam process memindahkan semua website dari hosting lama ke hosting baru iaitu HostGator. Nasib baik aku guna VPS untuk download/upload fail ke server. Laju tu..

Speedtest VPS.- 67Mbps download!
Speedtest VPS.- 67Mbps download!

Beralih Semula Ke Komputer Desktop

Now aku beralih balik ke komputer desktop aku , memandangkan aku dah boleh online dari rumah dan aku fikir aku tak akan pergi kemana-mana tempat dah selain daripada mendapat kerja. Kelebihan lain ialah, screen yang lebih besar, lebih selesa untuk melakukan kerja 🙂

Walau, bagaimanapun line internet yang tak menentu buat aku tension nak buat kerja. Bila aku nak buat kerja, time-time tu lah line slow.. #facepalm.

Balik Kampung, Balik Sarikei

Sepanjang ‘cuti panjang’ aku yang masih lagi available ini, aku sentiasa berada di dua tempat iaitu di Kampung Sabena dan di bandar Sarikei.

Kampung ialah rumah aku sendiri. Secara keseluruhannya, aku lebih suka berada di rumah sendiri.

Namun begitu, disebabkan masalah coverage masih lagi di tahap EDGE untuk telco Celcom, menyukarkan sedikit saya untuk online dan membuat urusan bisnes online. Jadi pilihan terbaik ialah stay di Sarikei.

Wujudnya line 3G di kampung akan jadi kegembiraan untuk saya. Kalau tak macam-macamlah teknik saya gunakan untuk mendapatkan coverage yang baik.

Macam-macamlah idea ‘booster’ signal dibuat oleh saya. Tiada satu pun yang terbukti berjaya, namun begitu sedikit sebanyak improve signal ( biarpun sedikit).

Piring Buatan Sendiri..haha

Yeay! Nokia Legend N82 Aku Dijadikan Webcam!

Aku guna PC. Tiga sem dah aku bawa PC aku ke UniMAP. Laptop legend aku tinggalkan kat rumah, bagi kat adik-adik. PC semua perfect, kecuali satu je masalah iaitu kalau tetiba nak berwebcam, tiada Webcam. Yelah, kadang-kadang dengan kawan-kawan lama. Lama tak jumpa, nak juga tengok muka camna. Haha.

Nak beli external wc,rugi pula rasa. Sebab bukan digunakan selalu pun. So saya carilah alternatif menjadikan henpon berkamera sebagai wc. At last jumpa gak.

412_Mobiola

Nama software tersebut ialah Mobiola. Ikutkan software ini berbayar untuk full license. tetapi stndard la, guna yang versi cracked. Mana nak cari, tryla guna kekuasaan Google. Hehe.

Berikut ialah testing.  Yang penting anda perlu intsall perisian Mobiola dalam HP dan ke komputer. connection boleh guna USB cable (in my case), atau bluetooh atau wireless.

wbcam1

Aku capture monitor aku sendiri guna webcam+hpN82.  (wallpaper Diablo3-release 15/5/2012 ni..hoho..lama aku tunggu )

webcam2

Test capture muka sendiri.

#Future work,nak try jadikan DSLR HD webcam, wakaka