Cincai

Hampir seminggu berada di rumah sendiri. Rumahku syurgaku. Namun begitu, apabila berada di rumah sendiri saya akan mempunyai masalah untuk akses internet. Saya hanya boleh dapat internet dengan kelajuan sekitar 20-60kbps dengan menggunakan rangkaian EDGE dari Celcom.

Penat nak tunggu provider telekomunikasi upgrade servis ke rangkaian 3G. Sudah tentu menjadi kegembiraan ultimate bagi saya jika kawasan rumah sendiri sudah ada rangkaian 3G. Buat bisnes online dari bilik sendiri! Oh! bestnya..

Hi.. ini blog peribadi saya aka Khirol Hazwan atau Wan untuk yang kenal rapat. Blog ini saya tulis ikut perasaan sahaja. Hari ni saya update blog saya jadi macam ni, sidebar tak ada, semua widget tak ada. Malas nak bagi semak rupa blog, aku buat versi minimalis tahap maksimum. Bukan ada yang nak baca pun.

Letak gambar adik aku atau nama panggilan popular Adeq.

Adeq Zahra
Adeq Zahra

Tahun 2012 nak habis dah. So, bagai saya tahun 2012 kurang sikit bestnya berbanding 2011. Sebabnya kurangnya perkara best yang berlaku pada tahun 2012. Btw, lama tak tulis blog ini.. yelah kan, blog personal, just nak conteng dan cakap secara cincai je kat sini.

Perkara yang paling ada dalam kepala aku sekrang ini ialah ‘kerja’. Saya tak tau bila saya akan kerja (makan gaji). Kalau kerja sendiri, boleh lagi mampu sara hidup sendiri. Cuma yang tak bestnya, kena stay kat rumah saudara sebab rumah sediri tak ada line coverage 3G untuk buat kerja bisnes online.

Apa lagi ey… nothings..I will try tulis & update blog ini dari masa ke semasa dengan gaya paling malas.

Samsung Galaxy Note 2

[quote]Tengah fikir nak beli Samsung Note 2[/quote]

 

 

 

Hanya gambar dapat menceritakan segalanya. Terima kasih buat Syed Nasir sebab ajarkan teknik photoshoot studio. Terima kasih buat Ezamaliza sebab ajak saya.  Terima kasih semua yang lain Mail,Ili,Ain,Shida, Sue, Cikros,Along.

476712_441604489188570_100000170675673_1984208_633913997_o

IMG_4007

IMG_3999

IMG_3841

IMG_3860

Ezma

IMG_3925

IMG_4003-v2

Terbang di awan!

Hi..long time not write here. Petua nak start menulis balik senang ja. Tulis ja apa-apa pun. Well sekarang baru start sem terakhir aku di UniMAP. Tak lama lagi nak habis belajar tapi aku rasa tak ready lagi nak kerja sebagai engineer.huhu.

Entri yang aku nak tulis kali ini ialah tentang sedikit pengalaman aku sewaktu nak balik UniMAP, beberapa hari lepas. Pengalaman tunggu 7 jam di LCCT dan berbual dengan orang asing warga Uzbekistan. Here is simple story about that experience.

Selalu dan mindset penduduk negara ini mengatakan bahawa kalau tak reti, tak fasih berbahasa English dilihat sebagai ‘kurang pandai’. Pelik kan mindset camtu?

Perbualan dengan 2 orang warga negara Uzbekistan bermula apabila meraka menanyakan waktu/jam pada saya. Setiap setengah jam mereka asyik tanya waktu kepada saya dan kelihatan resah dan berulang kali telefon menggunakan public phone yang ada di situ ( di hadapan kerusi tempat saya duduk).

Akhirnya setelah beberapa lama, 2 orang warga negara Uzbekistan mula berani bertanya sesuatu kepada saya. Aku yang tengah bosan menunggu layan sahajalah pertanyaan mereka. Seriously , aku payah nak faham apa yang mereka cakap. Terpaksa bercakap menggunakan bahasa english yang mudah. At last aku boleh gak faham kenapa meraka kelihatan resah.

Mereka perlukan VISA untuk meneruskan perjalanan mereka yang setarusnya iaitu ke Myanmar. Jadi meraka tanya jika aku boleh tolong meraka untuk dapatkan VISA. Sekurang-kurangnya bantu dapatkan ,hubungi kedutaan Myanmar. Dengan pertanyaan sebegitu, of course lah saya tak tahu. Perbualan semakin rancak, aku mula bertanya tentang kenapa datang Malaysia kenapa nak pergi Myanmar. Rupa-rupanya meraka berdua tengah dalam perjalanan untuk Misi Kemanusian yang dinamakan sebagai Operation Smile   di Myanmar.

OMG! Rupa-rupanya aku tengah berbual dengan doctor perubatan. Fikiran aku terus penuh persoalan, jika betul mereka doctor kenapa meraka tak boleh bercakap BI dengan baik. Semacam tahu persoalan dalam otak aku. Mereka pun ceritalah bahawa mereka belajar medikal dalam bahasa Russia. Jadi meraka kena belajar balik English, siapa bawa kamus tue. Kalau orang Malaysia sorry lah nak buat camtu..

Akhir sekali aku tolong jadi jurubahasa dan telefon organizer untuk  Operation Smile. Dengan percakapan BI yang agak KO, aku pun terangkan keadaan dua doctor yang terkandas di LCCT dan perlukan VISA kepada  si organizer Operation Smile. Organizer itu pun terangkan bahawa dia akan hantar email untuk selesaikan masalah VISA dan langkah yang kena ambil seterusnya.

Masa untuk Check-In flight aku ke Alor Star dah pada waktunya. Dua orang doctor itu semacam masih lagi perlukan bantuan. Tapi aku kena juga tinggalkan mereka. Dalam hati aku kata, semoga berjaya mereka berdua setel masalah VISA dan sertai Operation Smile. Feel happy because boleh tolong orang..

Itu sahajalah ceritanya- that night terus sampai UniMAP dan start the last semester at UniMAp.

ps: Aku dulu dapat tawaran ke bidang medical tapi aku tolak.