Photoshoot Taman Gua Cenderawasih 31 Mac 2012

Lama dah tak Photoshoot bersama Kelab Photography UniMAP. Kali ini merupakan kali pertama untuk semesta ini (Last sem untuk aku). Ramai photog datang hari tu, ada yang aku tak sempat nak kenal nama dah. Talent pula ada tiga, Zura, Chia dan Anies.Ikutkan ramai lagi talent, tapi disebabkan akan pertindihan dengan program lain, so mereka tak dapat join sekali.

Zura

Chia

Anies

Overall, aku paling suka dengan teknik strobis. Yelah kan, rugilah kalau tak manfaatkan speedlight dengan sepenuhnya. Hehe. Lagi satu, lepas ni aku rasa nak stick dengan format RAW sebab quality memang lebih terjaga. Kalau main format RAW, hard disc dan memory card kena tambah la.. hehe

Outing Photoshoot Pertama Kali

Pertama kali aku outing & shoot model. Seriously, best. Bukan sebab model comel & cantik k. Sebab dapat jumpa ramai  lagi photographer lain yang semuanya hebat-hebat. Talent pun semuanya hebat dan berbakat.  Selain itu dapat ronda Perlis, pertama kali ke kawasan Ladang Tebu Perlis dan menikmati keindahan alam. Seterusnya ke kawasan Gua Kelam, pertama kali juga aku ke sana sepanjang hampir 4 tahun duduk Perlis..hehe

Event kali ini dirancang agak lewat. Esok pagi nak pergi, malam itu agak kelam-kabut buat planning. Nak confirm siapa yang pergi,tema outing, transport and ect. Alhamdulillah, semua berjalan lancar..agak penat sebab tidur lewat & bangun awal..

Kebanyakan gambar aku ambil guna lens 50mm 1.8  (my favorite ) dan kit lens 18-55mm. Kit lens banyak membantu tau. Ketiadaan speedlite, dan tengok photog lain guna membuatkan aku rasa nak beli gak spedelite. hehe.

My skill & composition kena banyak lagi improve. Buat telent, kalau shoot aku tak cun sory weyh, I’m still noob.  ^_^

IMG_5306

IMG_5504

IMG_5885-2

Talent 1 : Ain Suriana  | Talent 2: Ezmaliza Ezrik  | Talent 3: Sara Eryna

Photographer : LuTfi Arshad,Muhammad Faiz,Rosnajihah Ahmad,Syariniey Amran,Eppy Syazwan,Suriati Suhaimi,Shafiq

UniMAP Blogger United Gathering 2011

Perjumpaan kali pertama semua blogger dari UniMAP semenjak tertubuhnya group UBU di Facebook. Tak sangka akhirnya tercapai juga hasrat nak buat gathering ini. Blogger yang menyertai gatehring 1st ini ialah :

  1. Mohamad Faizal
  2. Mohd Isa
  3. Ezmaliza Ezrik
  4. Muhd Firdaus
  5. Muhammad Faiz
  6. Luqman Mass Duki
  7. Gary Bin Asip
  8. Syafik Way
  9. Syed Muhammad Nazir
  10. Ernie Musliana
  11. Ili Dalila
  12. Nur Syazana Raszilan
  13. Ain Suriana Hanafi

Selepas kenyang  makan ayam KFC, diadakan sesi Icebreaking dan seterusnya berbincang tentang beberapa topik dalam dunia blogging & internet. Best sebab dapat dengar para blogger meluahkan idea serta pendapat masing-masing.

Serterusnya ialah gambar para blogger yang hadir pada hari itu. Kebanyakan gambar yang dishoot ialah menggunakan lens 50mm aka lens favorite aku. Anda cam sendiri siapa blogger-blogger tersebut dalam gambar berikut..hehe

Mohamad Faizal

Mohamad Isa

Ain Suriana Hanafi

Gary Bin Asip

Ernie Musliana

Muhd Firdaus

Ili Dalila

Luqman Mass Duki

Syafik Way

Syed Muhammad Nazir

Muhammad Faiz

Nur Syazana Raszilan

Ezmaliza Ezrik

Gathering UBU 2011

Sesi bergambar beramai-ramai depan Dewan Kapitol UniMAP. Nama dah blogger UniMAP kena ada jugalah bukti kami ni warga UniMAP..haha (kredit pic to Syed Muhammad Nazir)

UniMAP Blogger United Gathering 2011

Berikut ialah video ucapan para blogger dari UniMAP. Spontan dan video ini pun dirakam spontan. That right! Anda  semua memang terbaik !

UniMAP Blogger United 1st Gathering 2011

 

Harap-harap next gathering akan lebih ramai,meriah dan lebih mantap. Maybe time tu saya dah tak wujud di UniMAP lagi. Tapi saya harap semuanya tak akan berhenti di sini. Generasi seterusnya akan meneruskan legasi kami…

Sekian..

SIFE World Cup 2011-Day 0 and 1

Event rasanya paling best semester ini iaitu SIFE World Cup 2011 yang diadakan di Kuala Lumpur Malaysia. Sebanyak 37 negara dari serata dunia menyertai pertandingan yang berprestij ini. Wakil dari Malaysia ialah SIFE UTP. UniMAP pula hantar kami sebagai observer sahaja. Alang-alang dah Malaysia sebagai tuan rumah,jadi observer pun best. Juara SIFE WC kali ini ialah Germany. Namun begitu Malaysia telah buat yang terbaik dan  dapat layak ke semi final. Next year SIFE World Cup akan diadakan di Washinton DC, USA! Nak gi.!!

IMG_0660

Bersama SIFER UniMAP dalam perjalanan ke KL. Kat kiri aku itu orang penting SIFE Unimap iaitu CEO kami orang. hehe.

IMG_0761

Menu breakfast kami ialah McD. Walaupun aku tak beberapa minat breakfast kat McD.

IMG_0763

Kurangkan gula dalam minuman. Tapi sedap kalau manis.

IMG_0827

We are SIFE family. Kalau nak tau group kami yang memeriahkan susana McD pagi-pagi tu. Orang lain tengok pun pelik ja. Mana tak berjam-jam lepak kat McD!

IMG_0832

Thanks la buat yang capture picture aku ini guna EOS aku.

IMG_0955

Selesai di McD, destinasi seterusnya The Curve pula. Mentang-mentanglah pendaftaran SIFE lama lagi. So kami penuhi aktiviti dengan jalan-jalan!

IMG_0994

Bila SIFEr bertemu kamera. Tak hirau dah orang lain tengok semcam ja tengok mereka ni bergambar sakan..hehe

IMG_1157

Sampai rumah home stay. Mandi & ready berpakaian Melayu sebab ada event Culture Festival dalam aktiviti SIFE WC.

IMG_1216

Gila! haha..buat record ,jalan kat Suria KLCC guna baju Melayu! Orang lain tengok semacam ja.hahaha~~

IMG_1236

IMG_1248

IMG_1269

Pendaftaran di aras 3 KLCC.

IMG_1284

Kutip coupon free. Hari 1st dapat kupon McD RM10. McD sahajalah lauk aku sehari itu..

IMG_1296

Dengan SIFER dari Korea!

IMG_1313

SIFER dari Brazil!

IMG_1333

SIFER dari Australia!

IMG_1391

SIFER dari Kazakhstan

IMG_1477

All SIFER and Top Biz leader around the world!

IMG_1541

From Malaysia, UniMAP!

IMG_1595

Opening Ceremony.

IMG_1620

IMG_1779

Sife Malaysia! Temukan gemuruh buat mereka! (penyokong banyak tolong jerit. hehe)

IMG_1880

IMG_1918

Sementara tunggu bus sampai. Posing bergambar depan Petronas Twin Tower!. Penat ambik gambar sampai berbaring.haha~

To be continue

Nanti sambung ke day 2 & 3 .. :