Seindah Cerita

Andai hidup ini seindah cerita lakonan di layar perak, pastiku pastikan pengakhirannya ialah kegembiraan. Andai kekasih impianku seindah heroin cerita akan pastikan segalanya tiada konflik di pertengahan.

Mood menulis hati-ke hati pula. Beginilah hidupku, masih berangan hidup ini seindah cerita dongeng. Masih berfantasi ke alam impian. Mungkin untuk mengisi hati yang kekosongan ini.

Sering kita bayangkan hidup ini seindah cerita. Sering kita inginkan cerita itu kitalah hero utamanya. Inginkan hero setiasa berjaya bersama denga heroin melangkah ke babak terakhir cerita indah.

Biarlah itu menjadi rasa indah yangku miliki, seindah cerita. Biar aku mampu menyatakan perasaanku selama ini sebagaimana indahnya cerita. Cintaku mungkin pasti akan sampai mati, pengakhirannya cerita indah.

Andai Dia Tahu

Andai dia tahu bertapanya seksa hati ini setelah perginya dia dari hidup ini. Andai dia tahu bagaimana sedihnya persaan ini bila hilangnya dari perjalanan kehidupan ini.

Masa berlalu, cepat, hampir terlupa segalanya ialah tiga tahun yang dahulu. Kata-kata manusia, masa boleh sembuhkan luka. Akan tetapi luka yang sembuh itu masih tinggal parutnya.

Kalau hati ini boleh berkata sendirinya, pasti jawapannya berbeza dari mulut. Aku tak tahu, kenapa hati ini yang masih tinggalkan perasaan untuk Dia.

Bila diimbas kembali sejarah, perginya dia atas sebab diri sendiri. Cemburu buta menjadi kelamahan utama diriku ini. Cemburuku ini tidak senormal cemburu yang biasa. Sebabnya, aku sendiri sahaja tahu. Sebabnya, dia sendiri mungkin tahu.

Lelaki mungking fikir, bebas dan happy selepas berpisah. Hakikatnya sebaliknya. Tidak pernah rasa bebas atau gembira dengan keputusan yang dibuat itu. Keputusan memutuskan hubungan.

Disaat menulis ini, perasaan sedih, menyesal masih lagi muncul tikala teringat. Teringat akan Dia. Itupun andai Dia tahu perasaan ini.

Andai dia tahu, aku masih menanti dia. Bermula semula segalanya dari zero. Mulakan semulanya dengan niat yang betul. Mulakan semulanya dengan perasaan yang sebenar.

Andai dia tahu juga, jika tiada lagi jalan balik, aku mahukan bercakap secara lisan dengan dia. True word and true meaning, bukannya hanya dari perkataan dan tulisan. Dia tahu maknanya, sebab 3 tahun tidak pernah bercakap dengan dia. Aku mahukan perpisahan yang sempurna, jika penantian telah menjadi yang mustahil.

Jilat Ludah Sendiri

Tak akan jilat bekas ludah sendiri. Ironinya dari kisah silam saya. Actually saya betul-betul pernah terima pernyataan ini dari seseorang. Seseorang yang sampai sekarang saya tak tahu apa sebenarnya hati saya mahu.

Disenangkan cerita, setiap manusia akan merasai kesudahan yang bukannya setiap cinta indah itu berakhir dengan pengakhiran yang gembira. Begitulah yang berlaku pada kisah diri saya ini.

Oh! Saya perasan saya selalu sukar menerangkan sesuatu, sebabnya saya susah nak terangkan secara mudah tentang sesuatu perkara.

Kenapa JIWANG sangat ini?

Sebagai manusia saya ada sifat kelembutan,manusia itu termasuklah lelaki, lelaki itu termasuklah saya. Semua manusia, tidak kiralah otot berketul-ketul atau kurus kering maca saya ini, jiwa kelembutan itu ada. Bukannya lelaki lembut ye. Semua layak untuk menJIWANGkan perasaan. Termasuk saya sekarang ini.

Saya pernah “ludah” seseorang. Ludah dengan seteruknya. Alasannya saya buat begitu sebab waktu itu saya inginkan perhatian. Kesannya 100% sangat buruk iaitu terus dihiraukan. Padan muka saya..

Masih Keliru, Aku Keliru, Aku Tak Tahu Kenapa Dengan Hati Saya Ini.

Bertahun sudah, ya memang bertahun sudah. Bukannya masih berbulan, berminggu atau berjam. Apa yang berlaku ialah hati ini masih berharap. Berharap pada sesuatu yang mustahil. Itulah yang saya kata, tak ada yang nak Jilat Ludah Sendiri! 

Sejujurnya saya cintakan pada seseorang pada tahap inginkan dia jadi isteri pada 3 tahun lepas. Perkara itulah yang membunuh saya, too much you give, too much you will receive.

Jika Saya Ada Kebolehan Time Travel

Orang kata, tak perlu bawa masa silam ke masa depan. Lupakan apa yang dibelakang anda. Dapatkan perkara baru yang menarik di jalan hadapan.

Namun begitu jika saya boleh melakukan Time Travel, saya ingin kembali ke tahun 2010. Kembali ke tahun itu sebab, banyak perkara yang saya nak betulkan.

Masa Sekarang,Masa Depan

Tiada apa yang lebih saya harapkan iaitu, semoga masa dapat ubat kelukaan di masa silam. Masa sekarang, masa depan menjadi misteri, menjadi pentas kehidupan ini.

Ada Apa Dengan 2013

Hoho tak sangka bakal berakhirnya tahun 2013. Sungguh cepat perginya tahun 2013 ini. Sempena bakal habisnya tahun 2013, let see what I have done and important event sepanjang tahun.

The Interview

Saya telah pergi beberapa interview sebelum dapat kerja yang ada sekarang ini. Untuk pertama kalinya interview, saya dapat serentak pada 26 dan 27 Mac 2013. Saya ingat lagi tarikh sebab berlaku pada hari jadi saya.

 

XFAB

Interview pertama saya ialah di XFAB sebagai Instrument Engineer. Itu ialah peluang terbaik saya, kerjaya yang baik, tapi….. tiada nasib di situ.

 

Taiyo-Yuden-Logo

The next day, saya pergi pula interview di Taiyo Yuden sebagai Assistant Engineer. Saya ada kawan di sana yang sudah kerja lebih awal. Taiyo Yuden seem to be a good choice since ada kawan sama Matrikulasi kerja di sana. Guest what… tiada nasib di situ.

 

Tractors Petroleum Services

Then sebelum Ramadhan 2013, iaitu beberapa hari sebelum puasa (ingat lagi), sekali lagi saya pergi interview. Kali ini saya interview sebagai Service Engineer di Tractors Petroleum Services, anak syarikat  Sime Darby. Peluang kerjaya yang baik, dalam Oil & Gas tu.  Tetapi once again, I cant made it. 

Then lepas Raya 2013, I got a call untuk interview di Sabah. Sebab jauh dan tak sempat nak beli tiket belon, saya tak jadi pergi.

 

Abex Medical

Then I dapat satu lagi Interview di Kuching, sebagai Service Engineer di Abex Medical. Yeah, bakal kerja service medical equipment. Macam biasa, saya ni gagal lagi.

 

samling_logo

Then the last one, I go for interview sebagi Trainee Mill Engineer untuk company Samling Plantation Sdn Bhd. Untuk interview kali ini saya antara nak atau tak sahaja akan dapat atau tak.  Finally, I can made it.

Some Tips

Waktu interview, I always mention about my online business. Tetapi waktu last interview, I never mention it. So conclusionya, waktu interview jangan beitahu anda buat bisnes.

The Internet

Sepanjang tahun, penuh di wall FB saya komplen pasal internet. Memang patut juga sebab, mana-mana saya pergi akan susah mau dapat akses internet. Selepas, kembali semula ke rumah sendiri pada bulan 4, saya mencari jalan untuk dapatkan connection internet yang bagus.

3g booster

Penyelesaian yang saya buat ialah membeli 3G Booster. Walaupun terpaksa keluarkan belanja RM1K+ untuk system itu, akhirnya dapat juga digunakan. Namun begitu, connection still not stable. Sometime is okay, sometime is not. So come another problem. Saya kena stay depan laptop, sebab connection randomly akan okay.. bila okay bolehlah buat kerja, download movie etc.

The Business

Bisnes internet ialah modul bisnes pilihan saya. Selepas habis belajar di universiti, saya telah azamkan diri untuk menjadi ‘Full Time Internet Marketer”.

Namun begitu, impian hanya tinggal impian. Apa yang dihajatkan tidak akan semudah itu. Pelbagai cabaran terutamanya desakan keluarga serta masalah internet merencatkan perjalanan bisnes internet saya.

Namun begitu 2013 memang penuh dengan percubaan bisnes internet saya. Pada tahun 2013, saya lebih fokus kepada SEO dan blog. Namun begitu, bisnes di eBay tetap berjalan seperti biasa.

Blog, website, seo, hosting, domain bagaikan dah sebati dengan minda saya. 2013 saya banyak habiskan masa belajar ilmu SEO dari forum-forum luar negara. Kemudian saya cuba sendiri, terutamanya tool-tool SEO. Malah saya sanggup habiskan ratusan US Dollar untuk untuk ‘Experiment’ sahaja.

Bagi saya, dalam bisnes internet, boleh dianggap agak ‘gila’ dalam mengeluarkan modal. Mungkin tiada bebanan kewangan lain menyebabkan saya berani keluar modal. Malah modal mencapai nilai ribuan ringgit!

Tiada apa yang boleh menghalang minat saya dalam dunia bisnes internet. Hanya ketiadaan koneksi internet yang bagus sahaja menjadi penghalang utama.  

The Girl

Masih single. Yup. Belum ada lagi yang dapat fill in dalam hati saya. 2013 saya tak kenal ramai orang baru, just rakan-rakan dari FB serta kawan-kawan dari zaman universiti, matrikulasi, sekolah.

Melihat ramai kawan-kawan yang sudah mendirikan rumah tangga buat diri terfikir, bila turn aku pula. Belum ada jodoh kot.

Mungkin saya ada hati dengan seseorang, tapi setelah menilai dari aspek lokasi, agama, budaya, bahasa, dan lain-lain. Lupakan sajalah hasrat. Let it be a dream je lah..

Kerja Sekarang

Kerja aku sekarang ialah sebagai Trainee Mill Engineer bersatus Mill Executive. Bila dapat level Executive itu, terasa besar sangat tugas. Anyway, kena laksanakan jugalah tugas.

Ada perkataan Trainee di depan kerja saya sekarang sebab saya masih lagi kena belajar banyak benda tentang pengurusan serta operasi Palm Oil Mill.

Secara ringkasnya Mill Engineer akan terlibat secara keseleruhan operasi Palm Oil Mill(POM), termasuk operasi, maintenance, administration dan management. Senang cerita dari segi operasi POM saya kena belajar balik dari Zero.

WishList 2014

Ini ialah WishList saya, harap-harap tercapai lah..hehe:

Triton VGT GS

Selamat Tahun Baru 2014!